Saltycrane logo

SaltyCrane Blog

Notes on Python, Django, and web development on Ubuntu Linux

    

MySql notes

Using the shell

mysql -u root -p -h mymysql.server.hostname.com mydatabase

How to show a list of table names

SHOW TABLES;

How to show the CREATE TABLE statement

SHOW CREATE TABLE my_table_name;

How to create a database

CREATE DATABASE my_database;

How to create a user

CREATE USER 'my_user'@'localhost' IDENTIFIED BY 'my_password';
GRANT ALL PRIVILEGES ON my_database.* TO 'my_user'@'localhost';

How to delete a database

DROP DATABASE my_database_name;

How to delete a table

DROP TABLE my_table_name;

How to convert a table to unicode

ALTER TABLE my_table_name CONVERT TO CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci;

How to create an index

CREATE INDEX my_index_name ON my_table_name(my_column_name);

How to add a column

ALTER TABLE my_table_name ADD my_column_name varchar(255) null;

How to modify an existing column

ALTER TABLE my_table_name MODIFY my_column_name varchar(255) null;

How to rename a table

ALTER TABLE my_table_name RENAME my_new_table_name;
MySql ALTER TABLE syntax

How to rename a column

ALTER TABLE my_table_name CHANGE my_column_name my_new_column_name varchar(255) null;

How to count the number of rows in a table

SELECT count(*) FROM my_table_name;

How to list users

SELECT Host, User, Password FROM mysql.user;

MySQL monitoring

http://dev.mysql.com/news-and-events/newsletter/2004-01/a0000000301.html

mysqladmin extended (absolute values):

mysqladmin extended -i10 | grep --color -i 'slave_running\|threads_connected\|threads_running'

mysqladmin extended -i10 -r (relative values):

mysqladmin extended -i10 -r | grep --color -i 'questions\|aborted_clients\|opened_tables\|slow_queries\|threads_created'

How to copy a database to another server

On first server

 • Dump the existing database
  mysqldump -umyusername mydb > mydump.sql
 • Transfer the file
  scp -i mysshkeyfile mydump.sql user@XX.XXX.XXX.XX:/my/path

On the second server:

 • Restore database:
  mysql -umyusername mydb < mydump.sql

How to show the columns of a table

SHOW COLUMNS IN mytable;

How to delete a user

MySQL DELETE
use mysql 
delete from user where user = "myusertodelete" and host = "127.0.0.1"; 

How to copy a table from one database to another

 • mysql mydb1
  SHOW CREATE TABLE mytable;
 • Copy the output text, then run the exact same query with your destination database selected.
  mysql mydb2

  Then paste in the CREATE TABLE command from above.

 • To move the data, you will then need to:
  mysql
  INSERT INTO mydb2.mytable SELECT * FROM mydb1.mytable;

  From: http://www.experts-exchange.com/Databases/Mysql/Q_20973316.html

mysql update from another table

http://worcesterwideweb.com/2007/07/03/mysql-update-from-another-table/
UPDATE updatefrom p, updateto pp
SET pp.last_name = p.last_name
WHERE pp.visid = p.id

How to dump table rows that match a WHERE clause

Documentation
mysqldump mydb mytable --where="mycol='myvalue'" > mydumpfile.mysql

How to purge the binary log

How to bind to localhost (don't allow connections from outside localhost)

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/server-options.html#option_mysqld_bind-address http://fudforum.org/forum/index.php?t=msg&goto;=3026 Add bind-address=127.0.0.1 in the [mysqld] section of /etc/mysql/my.cnf.

How to determine if a table is using MyISAM or InnoDB engine

http://forums.mysql.com/read.php?28,132488,133090#msg-133090
SHOW TABLE STATUS;

mysqld does not start with upstart

http://www.uluga.ubuntuforums.org/showthread.php?p=9533623 https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/mysql-dfsg-5.1/+bug/573318?comments=all

This works:

sudo -u mysql mysqld
This didn't work:
sudo service mysql start
/etc/mysql/my.cnf was missing.

Where are data files location (on Ubuntu)

/var/lib/mysql

See datadir in /etc/mysql/my.cnf

. http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/server-options.html#option_mysqld_datadir

How to show current mysql configuration variables

mysqladmin -u root variables

Can't connect to MySQL server error

ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)
 • Check socket location is the same for [client] and [mysqld]

Can't create test file error

Trying to move datadir from /var/lib/mysql to /mnt/mysql-data on EC2

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=782224

Had to edit /etc/apparmor.d/usr.sbin.mysqld

2 Comments — feed icon Comments feed for this post


#1 Ahtyzkkqxp commented on 2014-07-08:

mplz [url=http://www.hogandonnainitalia.com/Hogan donna]Hogan donna[/url] iel mensen terug naar work.what zal zetten zal het congres doen met onze salarisverhoging wie weet . ze al werken niet voor wat ze krijgen paid.don ' t laat uw congreslid wegkomen met het verbergen van de loonsverhoging . vergeet niet , wij betalen hun salaris. zijn ze de moeite itkenneth godwinpowellwatch voor inflationafter 'magie' showanother schande! aig bailout en bonussen . heb je ooit deelgenomen aan een goochelaar de show van magic is de kunst van afleiding . onze vertegenwoordigers in washington zijn houdinis geworden . wanneer je kreten van verontwaardiging van die jongens hoor je kunt wedden dat ze zijn aandacht af te leiden van een echt probleem . terwijl het nieuws werd geconsume [url=http://www.hogandonnainitalia.com/Hogan donna]Hogan donna[/url] erika te accepteren . zo hard als het kan, als ongemakkelijk en omstreden als de debatten kan zijn , is het tijd om serieus over de vaststelling van de problemen die in de weg staan onze growth.one plaats om te beginnen is een serieuze financile hervorming krijgen . kijk, ik ben niet genteresseerd in het straffen van banken , ik ben genteresseerd in het beschermen van onze economie . een sterke , gezonde financile markt maakt het mogelijk voor bedrijven om toegang te krijgen tot krediet en nieuwe banen creren . het kanalen de besparingen van gezinnen in de investeringen die de inkomens te verhogen . maar dat kan alleen gebeuren als we waken tegen dezelfde roekeloosheid dat bijna neerg [url=http://www.hogandonnainitalia.com/hogan-hisprint-uomo-c-1.html/Hogan Hi-Sprint Uomo]Hogan Hi-Sprint Uomo[/url] , dale lüneburg en mary lüneburg naar edward thomas en mary keefer , in graybrook park onderverdeling , $ , . matthew tarleton en nila tarleton naar keith stringfield en lindsey stringfield , in brickyard hill onderverdeling , $ , . donna helms sally winter , in gulf park onderverdeling , $ , . teresa willett candace zelf , in poplar place onderverdeling , $ , . karen taylor clarence daniels en felicia daniels , in twin brooks onderverdeling , $ , . joseph walthall en katherine jetton kimberly elam , in ghiardelli place onderverdeling , $ , . faye baker aan anna sievers en emily sievers , in moss creek villas onderverdeling , $ , . us bank en mastr asset backed securities trust mark clink [i]http://www.hogandonnainitalia.com/www.hogandonnainitalia.com[/i] an plan is om te proberen om bernanke's benoeming te blokkeren zetten een greep op het wanneer het de senaat vloer bereikt. in essentie betekent dit dat de senaat zou stemmen nodig om de benoeming goed te keuren , in plaats van een gewone meerderheid . dat zou het goedkeuringsproces vertragen , maar is unly ontsporen it.treasury timothy geithner , in een interview op cnbc donderdag , zei : we zijn ervan overtuigd dat hij zal confirmed.geithner , die hoofd van de federal reserve bank van new york was alvorens de schatkist baan , gecrediteerd bernanke met enorme creativiteit en moed in de aanpak van de financile crisis . we zijn gelukkig om hem in de baan , zei geithner .washington - federal [url=http://www.hogandonnainitalia.com/hogan-hisprint-uomo-c-1.html/Hogan Hi-Sprint Uomo]Hogan Hi-Sprint Uomo[/url] l , in northshore landing onderverdeling , $ , . $ , tot $ , curt phillips jack williamson en amy williamson , in river club onderverdeling , $ , . douglas fish , ronald vis en barbara louise vis riley betsy brown , in wesley place onderverdeling fase , $ , . smithbilt llc mark schwarzmueller jr en hilary schwarzmueller , in millers plantation onderverdeling , $ , . smithbilt llc jason pickup en courtney pickup , in shannon valley farms onderverdeling , $ , . dante development llc om jonathan mayfield en kelley mayfield , in evans gate condos , $ , . brian atchley en sheila atchley kristina boles en james boles ii , in orchard hill onderverdeling , $ , . bank of new york mellon , bank of new


#2 iehjhfsw commented on 2014-07-22:

vzif http://www.modascarpetods.com à un gel de certains actifs du géant franais Danone en Chine. Ce gel concerne deux des coentreprises détenues en partenariat pas les deux es. Il fait suite à une action en justice intentée par le syndicat des salariés de Wahaha, qui accuse Danone d'avoir investi dans des entreprises concurrentes. Selon le syndicat, les coentreprises totalisent millions d'euros d'actifs. Depuis plusieurs mois, Danon http://www.modascarpetods.com détenu par Patrice et JeanFranois Hamon également les propriétaires de Module Création.ImprimerBruxelles, ... juillet.Depuis plusieurs semaines une vague de puritanisme happe les galeries d'art de Bruxelles et de province, surtout en Flandre. Des pressions officielles ont été exercées dans divers cas pour que les exposants voilent les nus et on a vu des anatomiescensuréesdes tableaux ou des stat http://www.modascarpetods.com botes en carton pour l'industrie fromagère, salariés, basée dans la Meuse.JeanChristophe SAVATTIERImprimerNous l'avions déjà pressenti dès le deuxième numéro de ce magazine mensuel : Cinq Colonnes à la une a conquis d'emblée une place de choix dans les programmes. Cette troisième émission n'aura pas déu notre attente. Avec un reportage à Chypre fêtant son indépendance toute neuve, un au http://www.modascarpetods.com tent caution des dettes d'une entreprise auprès d'une banque ne peuvent pas s'estimer déchargés des intérêts de la dette sous le prétexte qu'ils n'auraient pas indiqué de leur main le taux d'intérêt convenu. La Cour de cassation était saisie par deux cautions qui acceptaient de payer le principal d à la banque par une société en faillite, mais qui refusaient de payer les intérêts. Certes, http://www.modascarpetods.com ux de la revue mensuelle l'Esprit public, où auraient été adressés, selon l'article d'accompagnement inséré dans l'hebdomadaire, les sujets dérobés.copy GeodisINFOS REUTERS La Commission europeacuteenne a pratiqueacute des perquisitions chez des socieacuteteacutes de services de transport de fret ferroviaire dans plusieurs pays de lUnion europeacuteenne, soupccedilonneacutees dentente sur les prix

Post a comment

Required
Required, but not displayed
Optional

Format using Markdown. (No HTML.)
 • Code blocks: prefix each line by at least 4 spaces or 1 tab (and a blank line before and after)
 • Code span: surround with backticks
 • Blockquotes: prefix lines to be quoted with >
 • Links: <URL>
 • Links w/ description: [description](URL)
Created with Django | Hosted by Linode